Wednesday, June 24, 2015

Main Pentas

Bila ramadan menjelma terasa sesuatu keseronokan datang dalam jiwaku dan kawan-kawanku. Man, Hasan,Hot,Puat,Din dan Doin telah lama  menunggu di pangkin halaman rumahku.kakakku telah membersihkan halaman rumah sebelum menjelang ramadan.Malahan tiada sehelai rumput pun tumbuh di halaman rumahku, habis dicangkul oleh kakakku..
 " Tam,Tam" panggil salah seorang kawanku dari halaman rumah."Tunggu", balas ku sambil menjenguk melalui tingkap rumah.Aku turun tangga. "Nak ke mana tu Tam", tanya ibu dari ruang dapur. "Apa lagi nak merayau-rayau ler tu", sampuk kakakku. " Ingat..hari ini puasa...jangan puasa yok-yok", sambung ibuku lagi. " Baik ler mak, Tam nak jumpa kawan di bawah, deme dah lama menunggu Tam", balasku dengan sopan.
Aku terus menghampiri kawan-kawanku yang berlonggok dan ada yang duduk di pangkin halaman rumahku. " Abang Bashir,abang Harun dan abang Bidi semalam dah main pentas di kampung sebelah hulu.Apa kata kita buat pentas dekat rumah acik Konek,".kata Hasan memulakan perbualan."Yer,yer..aku pun dengar semalam", aku mencelah.. "Rasanya boleh dekat laman rumah acik Konek sebab laman rumahnya luas, nanti  aku jumpa  acik Konek lepas ini", sambung Puat mewakili kampung sebelah baruh."Abang Bashir selalu buat cerita lakonan purbawara, kita nak buat cerita apa", tanya Hot." Kita buat nyanyian dan lawak jenaka", celah Din. "Kalau nak buat nyanyian kita buat macam apak aku", sambung Man." Itu persembahan pak tutuh". sampuk Doin sambil beseloroh. "Jangan kata pak tutuh kecil hati Man..apak dia ada pancaragam Puspa Dewi Bendang Kering", sambung Din lagi." Kalau gitu mari kita cuba main pak tutuh di bawah rumahku", aku mengajak rakan-rakan bermain pak tutuh yang bermain ala sebuah kumpulan gitar rancak yang sering aku bermain-main dengan kawan-kawanku.Drum dibuat daripada peti pengempuk padi dan tin minyak tanah, gitar dibuat daripada papan lantai dan talinya daripada tali nilan (nylon), alat genderangnya daripada botol, tin susu dan buluh.Kumpulan ini diberi nama ' The Star '.Apabila bermain, bergemoyaplah bunyi bising di bawah rumahku.Bapa,ibu, abang, kakak dan adik-adikku sudah lali dengan bunyi bising dan riuh rendah di bawah rumahku.
  " Berhenti sekejap, gitar kita ni tak cantik, apa kata kita buat gitar daripada kayu pokok pulai", usul Puat dalam riuh rendah kumpulan 'The Star'. "Di mana kita nak cari pokok pulai?", tanya Hot. "Ada dekat pancur, aku pernah tengok pokok pulai sebelah kawasan pancur di hilir kampung yang tidak jauh dari Batu Mat Riah", sambung Puat. Nama pancur itu berkemungkinan diambil daripada pancuran air yang keluar daripada Batu Mat Riah.
  Aku mengambil sebilah parang dan terus bersama kawan-kawan menebang pokok pulai di kawasan pancur.Kami bergilir-gilir menebang pokok pulai yang berbatang lempung (lembut). 
"Hoi bebudak, buat apa kamu tebang pokok pulai tu?", tegur tuan tanah Tuan Haji Abbas yang lalu berhampiran kawasan itu. " Pak Alang,kami tebang pokok ni,,nak buat gitar", kata aku kepada Tuan Haji Abbas. " Kamu me ijak ke tahu, pokok pulai ni,  biasanya tempat hantu berbuai", balas Tuan Haji Abbas.
" Hantu.., hantu..,hantu..", suara gementar aku dan  kawan-kawan.Habis semuanya lari lintang pukang.Tuan Haji Abbas tersenyum memerhatikan gelagat kami..Hajat kami hendak membuat gitar seperti sebuah gitar karen (eletrik) daripada kayu pokok pulai tidak kesampaian.Kami pun balik ke rumah masing-masing dalam keadaan letih dan kehausan.
  "Kemana kamu Tam berpeluh-peluh ni, tadi kan mak dah kata, hari ini hari kedua kita berpuasa, tahan ke puasa hari ini?" tanya ibu, sesampaiku di rumah." Itu nak cari jalan nak berbuka puasa ler tu", usik kakakku." Mak, tadi Tam dengan kawan-kawan pergi menebang pokok pulai Pak Alang Abbas, tengah menebang Pak Alang datang, dia bagi tahu pokok pulai tu tempat hantu berbuai, apa lagi kami pun lari ler mak", aku bercerita panjang dengan ibu. "Itu ler, lain kali nak tebang tu minta dulu pada tuannya...bulan puasa ni mana ada hantu..semua hantu sudah kena ikat", usik kakak lagi sambil menasihatiku." Betul kata kak kamu tu Tam, kerang ajak kawan-kawan kamu pergi minta maaf kepada Pak Alang", nasihat ibuku.
  Tekak yang kering aku cuba tahan untuk meneruskan puasa.Dengan perasaan malu bercampur takut, petang itu aku dan kawan-kawan pergi ke rumah Tuan Haji Abbas.."Hei..kawan-kawan,..kakak ku kata bulan puasa ni, semua hantu  kena ikat,kenapa kita lari tadi, sepatutnya kita terus tebang pokok pulai tadi", kata aku kepada kawan-kawan sambil menuju ke rumah Tuan Hj Abbas." Betul juga". balas Din. " Tapi aku tak berani, nanti lepas puasa, hantu itu cari kita", sambung Doin menakutkan juga kami.
  " Assalamualaikum Pak Alang", serentak kami memberi salam. "Waalikumsalam, oh..kamu yang menebang pokok pulai aku tadi, naik naik lah rumah Pak Alang", balas Tuan Haji Abbas sambil mempelawa kami naik ke rumahnya." Kami datang nak minta maaf pada Pak Alang sebab menebang pokok pulai Pak Alang tadi tidak minta kebenaran Pak Alang", rayu aku mewakili kawan-kawan."Tak Apa, lagi pun pokok pulai tu memang Pak Alang nak tebang, buat apa kamu me kayu pulai tu?", tanya Tuan Haji Abbas," Kami nak buat gitar Pak Alang", jawab Man ringkas." Oh..gitu..sebenarnya atas pokok tu tiada hantu,,saja Pak Alang cakap tadi supaya lain kali mesti minta dulu, kalau kamu me nak kayu pulai tu ambillah, Pak Alang benarkan dan apa yang berlaku Pak Alang maafkan dan jangan buat lagi yak" ."Terima kasih Pak Alang", balas aku dan kawan-kawan.Aku dan kawan-kawan meninggalkan rumah Tuan Haji Abbas. Hasrat kami hendak membuat gitar daripada kayu pulai tidak diteruskan kerana masa main pentas sudah hampir tiba.Aku dan kawan-kawan menggunakan gitar papan lantai yang sedia ada.
  Setelah mendapat kebenaran acik Konek, kami pun mendirikan pentas yang diperbuat daripada empat batang buluh aur, beratapkan plastik, berdindingkan guni dan berlantai peti pengempuk padi..Pentas dihiasi dengan lampu pelita minyak tanah. Selepas solat isyak kami bersama kumpulan "The Star" bergemoyap bermain pentas dengan nyanyian dan lawak jenaka.Ramai penonton dikalangan kanak-kanak.Main pentas ini berlaku di Kampung Bendang Kering sekitar penghujung tahun 60an..

No comments:

Post a Comment